Zajęcia w pracowni kulinarnej prowadzone są codziennie. Ich głównym celem jest nauka samodzielnego przygotowania posiłku i czynności związanych z zaspokajaniem najważniejszych potrzeb życiowych. Uczestnicy uczą się również przygotowywania posiłków na święta i inne okazje wynikające z kalendarza imprez ośrodka.
Zajęcia kulinarne to również satysfakcjonująca droga rozwijania poczucia własnej wartości, kształtowania pozytywnych relacji. Uczestnictwo w zajęciach poprawia nastrój, uczy zaradności życiowej potrzebnej w codziennym funkcjonowaniu, rozwija cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz umiejętności współdziałania, wyrabia poczucie estetyki i wyobraźni. Prowadzony z uczestnikami trening kształtuje cechy pożądane w relacjach społecznych takich jak współpraca, odpowiedzialność. Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego oraz listy zakupów.
Uczestnicy prowadzący samodzielne gospodarstwo domowe mogą nauczyć się samodzielnego przygotowywania wielu potraw, pracy w zespole oraz odpowiedzialności za powierzone zadania.